12. Java Script

Java Script må man ikke forveksle med Java, da det er to usammenlignelige sprog. Java Script bliver læst direkte af browseren, hvorimod Java skal kompileres/oversættes af et seperat program i browseren. Jave Script er derfor mange gange hurtigere at afvikle end Java, hvilket giver sproget nogle klare fordele i dag, hvor computere generelt ikke er hurtige nok til større Java applikationer. Java Script er et sprog som ligner C meget, så hvis man har programmeret i C, så er det rimelig tilgængeligt. Man kan lave stort set alt med Java Script, hvis altså man er god nok, jeg er ikke det store Java Script geni, så vil derfor prøve at illustre nogle af de små finesser man kan tilføje sine sider med Java Script, istedet for at bruge tid på at gå i dybden med variabler, objecter og andet sjov. Du vil derfor ikke blive Java Script professor efter du har læst dette, men du vil ha' fået en ide om hvad muligheder der ligger i Java Script.
Der er to sprog som minder om Java Script: JScript og Visual Basic Script. Det er to sprog som minder meget om Java Script, men der er nogle små forskelle, jeg vil ikke give eksempler på brugen af dem, da det er muligt at lave det samme i Java Script. Ingen grund til at forvirre mere end højest nødvendigt !

Nyttige og sjove eksempler:
Herefter følger nogle forskellige eksempler på måder at bruge Java Script på sin hjemmeside. Der er nogle nyttige, smarte og sjove eksempler, som du har min tilladelse til at låne.

Det første eksempel er et sjovt eksempel på, hvordan man bruger muligheden for at tjecke tiden med Java Script. Prøv at trykke på "Tryk her :o)" knappen, og der vil komme et vindue frem med en besked, som er afhængig af hvilket tidspunkt på døgnet det er.

Koden til dette eksempel:
Funktionen bliver defineret et andet sted i HTML dokumentet end knap funktionen er placeret. Dette skal placeres mellem <head> og </head>:
<SCRIPT LANGUAGE="Javascript">
<!--
function tjecktiden() {
var thisday=new Date();
var hour=thisday.getHours();
if ((hour < 12) && (hour >=6))
{alert ("God Morgen !");}
if ((hour >= 12) && (hour < 18))
{alert ("God eftermiddag !");}
if ((hour >=18) && (hour < 22))
{alert ("Good aften !");}
if ((hour >=22) || (hour < 4))
{alert ("Det er ret sent, du burde gå i seng !");}
if ((hour >= 4) && (hour < 6))
{alert ("Det er ret tidligt, du burde ligge i din seng !");}
}
//-->
</SCRIPT>
Det ser måske lidt avanceret ud, men hvis man har en rimelig viden om programmering, skulle det være ret hurtigt at gennemskue. Og hvis du ikke aner noget om programmering, så kan du altid bare copiere koden direkte over, uden at tænke videre over meningen.
Selve koden til knappen kan placeres hvor som helst, og ser sådan her ud:
<FORM>
<INPUT TYPE="BUTTON" VALUE="Tryk her :o)" onclick="tjecktiden()">
</FORM>
Teksten på knappen står i VALUE="", og hvis jeg hurtigt skal forklare selve funktionen, så kan jeg fortælle, at onclick="tjecktiden()" henviser til funktionen fra før som står mellem <head> og </head>. Så når du trykke på knappen, sættes funktionen igang, derfor "onclick" (ved klik).

Det næste eksempel er et simpelt Java Script ur, som tjecker den aktuelle computers ur, og udskriver klokken. Ligesom eksemplet før, defineres funktionen mellem <head> og </head>. Uret ser sådan her ud:
Klokken er:
Funktionen ser sådan her ud:
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!--
function showtime() {
date = new Date();
hours = date.getHours();
minutes = date.getMinutes();
seconds = date.getSeconds();
timestring = "" + hours;
timestring += ((minutes < 10) ? ":0" : ":") + minutes;
timestring += ((seconds < 10) ? ":0" : ":") + seconds;
document.clock.time.value = timestring;
Timer = setTimeout("showtime()", 1000);
} // -->
</SCRIPT>
Ligesom eksemplet før, er der her brugt en funktion som er afhængig af tiden. Men i modsætning til før, skal denne funktion startes, det gøres ved at placere en lille kode i <body> tag'et sådan her <body onLoad="showtime()">

Selve koden til uret, som du kan placere hvor som helst, ser sådan her ud:
<FORM NAME="clock">
Klokken er:
<INPUT TYPE="text" NAME="time" SIZE="7">
</FORM>


Det næste eksempel er et lille smart eksempel på en brugbar funktion, som er let at lave. Den er aktiveret af musepilen, og ændrer statusfeltet for neden i browseren. Det kan specielt være brugbart i forbindelse med link beskrivelser, prøv f.eks. at køre musepilen over nedenstående link, og kig så i statusvinduet for neden, hvilket gerne skulle vise "Jubiiiii":
Rør her
Koden er ret enkel, og kan indsættes sammen med alle links, den ser sådan her ud sammen med linket:

<a href="javasc.htm"
onmouseover="window.status='Jubiiiii'";
onmouseout="window.status=''";>Rør her</a>


Nu vil jeg ikke give flere eksempler, men du kan finde gode Java Script ressourcer under Links ude til venstre.